McKenzie módszer

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és kezelési rendszere. Leghatékonyabban azokat a fájdalmakat kezeli, melyek a köznyelvben lumbágó, isiász, gerincsérv néven ismertek.

A módszer egy aktív mozgásterápiára (gyógytornára) épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg tehát nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, amivel meghatározza a fájdalom okát. Mind a nyaki, mind a háti vagy derék problémáknál a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program, mely a fájdalom csillapítását célozza. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.